Tar undergrunns­palass frem i lyset

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Tar undergrunns­palass frem i lyset

Erco har levert belysningen til det ufullførte 2 000 år gamle palasset Domus Aurea i Roma, som ble bygget av keiser Nero.

OPPDAGELSESBELYSNING. Belysningen av det ufullførte 2 000 år gamle underjordiske palasset Domus Aurea i Roma skal gi en følelse av både oppdagelse, dagslysog rennende vann Foto: Marcela Schneider Ferreira

Slottet, som er begravd av metervis med grus og jord, blir regnet som den mest ekstravagante bygningen i Romerriket. 

Det er bygget en ny gangvei til de underjordiske rommene i palasset. Den går gjennom et mørkt, hvelvet galleri, og slutter i den spektakulære åttekantede salen Sala Ottagonale som ligger seks meter under jorden. 

Domus Aurea var 25 ganger så stort som Colosseum. De siste tiårene har utgravde passasjer, hvelv og hundrevis av rom vært stengt for publikum mens restaureringsarbeidet har pågått.  

Erco har tatt hensyn til at palasset kontinuerlig blir angrepet av vann, etsende salter og trerøtter, samtidig som den originale kunsten og arkitekturen blir ivaretatt. Til belysningen er det blant annet installert armaturer i Kona-serien, med IP65 eksteriør-klassifiserte, korrosjons­bestandige projektorer.  

Oppdagelsesfølelse

Da Domus Aurea ble gjenoppdaget på 1 400-tallet ble det brukt fakler og stearinlys for å utforske palasset. Både for å bevare denne lysopplevelsen og bevaringsgrunner er lysnivået lavt, slik at øynene til de besøkende kan tilpasse seg omgivelsene når de beveger seg gjennom rommene. Her blir det brukt et varmt lys på 2 700 K, unntatt der dagslys­effekter blir gjenskapt. Den nye belysningen har også fått frem malerier som ikke er sett før frem i lyset. 

Får liv i historien

Langs en del av Criptoporticus, en 130 meter lang korridor, er det montert 1,8 meter høye, gulvstående, kjegleformede Corten-stålhus, som fremkaller fakler. Her gir et kjøligere lys på 4 000 K et realistisk inntrykk av dagslyset som opprinnelig skulle ha kommet inn i rommet. 

I tempelet Nymphaeum of ­Polyphemus, som hadde en fontene, formidles følelsen av strømmende vann med et kjølig lys på 5 000 K. 

I bankettsalen Sala Ottogonale er det installert Lightgap-armaturer med spesielle IP68-hus, som gir atmosfærisk lys til veggene.

Les mer om følgende emner: