Tester batterier på anleggsmaskiner

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Tester batterier på anleggsmaskiner

Med batterier fra svenske Northvolt Systems skal BKK gjøre det enklere å bruke elektriske anleggsmaskiner, uavhengig av kapasiteten i strømnettet.

I oppgraderingen av Nygårdsparken i Bergen får en elektrisk gravemaskin strøm fra en batteriløsning Foto: BKK/Odd Mehus

Vi skal teste batteriene opp mot ulike behov hos våre kunder. Erfaringene skal Northvolt bruke til å videreutvikle sitt mobile batterisystem, sier Camilla Moster, leder for Mobil energi i BKK. Satsingen blir snart en del av Eviny når BKK deles i to merkevarer. 

– Systemet til Northvolt består av 1-5 batteripakker og en hub. Avhengig av antall batteripakker som tilkobles, gir løsningen 280-1 400 kWh. Hver modul veier 2,3-3 tonn. Tilkoblingen tar kort tid. Med et par tastetrykk er systemet i gang på få minutter. 

– Vi har stor tro på plug-and-play-moduler som kan tilpasses varierende behov på byggeplassene. Utstyret kan lett flyttes rundt på og mellom byggeplasser. 

– Den første testen er gjort med en kablet elektrisk gravemaskin som oppgraderer Nygårdsparken i Bergen. Her ble maskinen koblet direkte på batteriet. Alt fungerte som det skulle. 

Emad Zand, president i Northvolt Systems, sier at Mobile Voltpack System er en batteriløsning som kan gjøre en betydelig forskjell for at byggebransjen kan redusere sine utslipp, og bruke større mengder utslippsfri elektrisk kraft på byggeplasser.  

Omfattende testing

Moster forteller at det også skal gjennomføres testing med samarbeidspartnere via Pilot-E prosjektet og Enova-prosjektet BKK har på utslippsfri bygg- og anleggsplass. 

– Testingen omfatter batterier for å redusere effekttopper, energiforsyning til kablede anleggsmaskiner og utstyr uten nettilkobling, hurtiglading av anleggsmaskiner på steder med lav eller ingen kapasitet i strømnettet, utfasing av dieselaggregat og energi til festivaler og andre kulturarrangementer. 

Les mer om følgende emner: