Tester toveisbruk av elbil-batterier  

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Tester toveisbruk av elbil-batterier  

Sammen med fire andre selskaper skal Eaton koble 350 elbiler til et lokalt strømnettverk med egen, grønn energiproduksjon og intelligent strømstyring.

TOVEISBRUK. I industriparken Yparc i Yverdon-les-Bains i Sveits skal 350 elbiler kobles til et lokalt strømnettverk. Anlegget skal være i drift i løpet av 2022

Hovedmålsettingen er å teste og forske på teknologien Vehicle to grid (V2G). Det vil si å koble elbil-batterier til det lokale strømnettet for å avlaste det. Prosjektet, som har fått navnet SunnYparc, bygges i Yverdon-les-Bains i Sveits.  

– Vi skal finne ut om V2G-teknologi kan avlaste det sveitsiske strømnettet, som i likhet med det norske har kapasitetsutfordringer når strømforbruket er på det høyeste. Prosjektet skal også bidra til å erstatte fossile energikilder med solenergi. Vi tror SunnYparc vil vise hvordan V2G-teknologi kan hjelpe selskaper både med å spare penger, bli mer energiuavhengige og utnytte solenergi, sier adm. direktør Jon Helsingeng i Eaton i Norden.  

De fire andre selskapene som deltar i prosjektet er Planair (prosjektledelse), Yverdon Energies (installasjon av lokalt strømnett og ladeinfrastruktur), Smart Energy Link (utvikling av intelligente styringssystemer) og Virtual Global Trading (tariffstyring i strømmarkeder).  

1GWh solenergi

Eaton skal levere og videre­utvikle høykapasitetsladere til elbilene. I løpet av 2022 blir det installert 25 AC- og DC-modeller av selskapet sine Green Motion-ladestasjoner, der fem har toveis lading. Deretter oppskaleres anlegget til 250 stasjoner, som skal betjene 350 elbiler. Ferdig utbygd skal SunnYparc produsere mer enn 1 GWh solenergi i året. 

Overskuddsenergi

– Prosjektet vil gi erfaringer som kan brukes i Norge, som har den høyeste elbil-andelen per innbygger i verden. Det ligger enorme muligheter i å koble tusenvis av parkerte elbiler med toveis ladere til strømnettet. Dette gjelder både avlasting av strømnettet og tilføring av overskuddsenergi, sier Helsingeng.  

Les mer om følgende emner: