To av tre boliger mangler lynvern

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

To av tre boliger mangler lynvern

En ny undersøkelse YouGov har utført for forsikringsselskapet If viser at færre enn hver tredje bolig har overspenningsvern.

Kun en tredjedel av boligene i Norge har lynvern Foto: Pexels/CC

Når det lyner tar 36 prosent strømmen til tv-en. 35 prosent gjør det samme med routeren eller internettboksen, mens 31 prosent trekker ut støpslene generelt i boligen.

– 27 prosent svarer at de har overspenningsvern i sikringsskapet. Dette er den beste måten å beskytte boligen mot lynskader på, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

I august i fjor registrerte forsikringsbransjen 347 lynskader, som kostet 34 millioner kroner.

– Folk skal være klar over at lynnedslag kan forplante seg i elnettet over ganske lange avstander. Dette kan skape spenning som slår ut mobiler til lading, tv-er, frysebokser, kjøleskap og datamaskiner. Slike skader er dekket på innboforsikringen.

Finvern trenger grovvern

– Siden 2010 har det vært påbudt å montere overspenningsvern i alle nye boliger, og større renoveringer av det elektriske anlegget. Finvern som settes i stikkontaktene har liten eller ingen effekt uten at grovvern er på plass. Seks prosent i undersøkelsen svarer at de har finvern plugget inn i enkelte kontakter.

Les mer om følgende emner: