Trådløs problemløsning på fredet prestisjeprosjekt

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Trådløs problemløsning på fredet prestisjeprosjekt

En ærverdig murbygning som før var hjemmet til overleger på Ullevål sykehus og familiene deres, blir for tiden totalrehabilitert. Her blir det åtte nye leiligheter med høy standard.

Mer enn 100 år gamle og verneverdige Villa Ullvin i Oslo blir oppgradert til tidligere prakt. Her skal smarthusløsningen Xcomfort sørge for økt bokomfort Foto: Paulsen & Nilsen

– Vi har arbeidet med Villa Ullvin, som ble bygget i 1919, siden 2016. Leilighetene skal overleveres i mars neste år, sier adm. direktør Magnus Aune Hvam i Fredensborg Bolig.

Prosessen med å rehabilitere og delvis tilbakeføre en 1 860 m2 stor, slitt og fraflyttet murbygning til tidligere prakt har vært utfordrende. I 2012 fredet Riksantikvaren Villa Ullvin som kulturhistorisk eiendom.

Det meste av bygningsmessige elementer, både interiør og eksteriør, skal bevares. Dette gjelder ikke kun fasade, gulv, vegger, tak, trapper, vinduer og dører. Å oppgradere den tekniske infrastrukturen i fredede bygninger er også krevende, eksempelvis med at vegger ikke kan åpnes.

– Her var gode råd dyre, spesielt når det gjaldt det elektriske anlegget. Ambisjonen var å bygge tidløse, moderne hjem. For å få til det måtte vi bruke trådløse smarthusløsninger, forteller Hvam.

Endevendte bransjen

– Som meget teknologiinteressert sjekket jeg selv grundig selskaper som tilbyr dette. Her er det et stort marked med mange som tilbyr gjør det selv-løsninger med ulik kvalitet.

– Vi var på jakt etter et system vi kunne bruke i flere prosjekter. Det var viktig å lande på en aktør som hadde hele verdikjeden på plass, fra produksjon til installasjon og support, og at det er en trygg løsning som ikke kan tilkobles av uvedkommende. Til slutt var det kvalitet og profesjonalitet som gjorde at vi valgte smarthussystemet xComfort til Eaton.

– Dette er et kvalitetsprodukt vi kan stå inne for. Dessuten forventer eierne at dette «kun fungerer».

Tilvalgsmuligheter

xComfort-sjef Ine Dagfinrud i Eaton sier det er et kult prosjekt å være med på.

– Det er historisk sus over bygningen. Vi er stolte av å bidra til å få den i topp moderne stand, uten at det blir komplikasjoner med fredningen. I utgangspunktet blir varme og lys i leilighetene styrt trådløst med telefon. Vil kjøperne ha enda mer komfort, har de tilvalgsmuligheter for alt fra solskjerming, hjemme-/bortebryter, scenebrytere, varsling ved vannlekkasje, og automatikk som eksempelvis skrur av kaffemaskinen når de er borte.

Sparer installasjonstid

Hvam forteller at erfaringene med Xcomfort og undersøkelser i markedet gjør at de bruker xComfort i de fleste av sine prosjekter.

– Noe av det vi har lært av elinstallasjonene i Villa Ullvin og andre av våre prosjekter som Vollebekk stasjon, er at tidsbruken er mindre på trådløse anlegg.

Les mer om følgende emner: