Treg start etter koronapandemien 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Treg start etter koronapandemien 

Light+Building i Frankfurt fikk en treg start i gjenåpningen etter koronapandemien. Flere av de store leverandørene manglet, haller var stengt og det var færre besøkende. Dette i motsetning til Eliaden, som fikk det beste besøkstallet på 14 år.

93 000 BESØKENDE. Etter to og et halvt år med korona­pandemi åpnet Light+Building dørene for nærmere 93 000 besøkende og mer enn 1 500 utstillere Foto: Messe Frankfurt GmbH/Petra Welzel

På hjemmesiden skriver Messe Frankfurt at drøyt 1 500 utstillere fikk besøk av nesten 93 000 fagfolk. Sist Light+Building ble gjennomført fysisk i 2018, var det mer enn 220 000 besøkende og 2 714 utstillere. 

Møtte leverandørene

Harald Haugen, produktansvarlig KNX i Instell, sier at det var færre besøkende enn vanlig. 

– Vi var i Frankfurt for å møte leverandørene våre. Blant annet italienske Eelectron, som vi startet samarbeidet med tidligere i år. De har et bredt KNX-program, blant annet en Mott-bridge. Den gjør det enkelt å integrere vårt skybaserte toppsystem «Instell Cloud» med KNX-anlegg. 

– En annen nyhet er en touchscreen-utgave av Jung sitt bryterpanel (LS Touch) i flere fargeserier (Les Couleurs). Dette gjelder også Jung Home, som er et Bluetooth/Mesh-styringssystem som programmeres med en mobilapp. 

– På Light+Building ser vi etter nye produkter og leverandører. Det var ingen nye trender. Norge ligger foran Europa på smarthus-løsninger. Dette er spesielt aktuelt etter at den nye strømtariffen ble innført i Norge, med strømpriser som kan variere veldig mye gjennom dagen. 

Norsk utstiller

Utelysprodusenten Norlys var en av få norske utstillere.  

– Vi var representert av våre kolleger fra Italia og Polen. Vi har deltatt på messen før. I år vurderte vi å droppe den. Hovedgrunnen til at vi deltok er at Light+Building er svært viktig for kontakten med kundene i Midtøsten, sier salgsdirektør Bjørn Arne Myhre i Norlys. 

Hvilke produkter viste dere? 

– Dette gjaldt blant annet pullerten «Hellvik», som fikk mye oppmerksomhet. 

Hvordan var besøket på standen? 

– Selv om det var mindre enn vanlig, var de besøkende til gjengjeld opptatt av kvalitet, bærekraft, miljø og design. Ifølge våre europeiske kolleger var det mye oppmerksomhet på det grønne skiftet.   

Myhre forteller at de også deltok på Eliaden i år.  

– Den er et viktig kontaktpunkt for det norske markedet. Vi var fornøyde med besøket. Det var mer trykk enn på mange år.  

Flere av de store lysprodusentene deltok ikke på Light+Building i år. Hva tror du er forklaringen på det? 

– Det hadde nok en del å si at messen ble gjennomført i den travleste årstiden for lysprodusentene. Dessuten er det fortsatt en del usikkerhet rundt koronapandemien. For oss var det viktig å presentere nyheter for det internasjonale markedet. 

Nye lyskilder

Markedssjef Kitty Marie Folsland i Nortronic, som var i Frankfurt for å møte leverandører, registrerte at mange av de store leverandørene manglet. 

– Siden dette ble en slags utenomvariant av messen hadde vi ikke med gjester som vi vanligvis har. Kontakten med leverandørene er viktig. Med tanke på at vi ikke har møtt dem på flere år, var det fint å møtes ansikt til ansikt igjen. 

– Selv om vi ikke så noen revolusjonerende nyheter, har det skjedd mye med energieffektive produkter for å oppfylle nye energiregler. Her har dagens lyskilder en del å gå på. Vi så flere lyskilder som kvalifiserer til A på den nye tabellen. De er svært energieffektive og har lang levetid, samtidig som Ra-indeksen er blitt bedre. 

Stand på 2 250 m2

Med en stand på 2 250 m2 var ABB godt synlig på Light+Building. Her viste selskapet intelligente løsninger for boliger, næringsbygg og mobilitet. Dette gjaldt alt fra energieffektivisering, styringssystemer og bygningsautomatisering til design.  

De besøkende fikk se hvordan smartfunksjoner kan tilpasses individuelle ønsker. Huseierne kan selv definere hvilken type og hvor mange funksjoner de vil kontrollere. Det finnes også retrofit-muligheter, slik at eksisterende funksjoner kan tilpasses senere. 

Spesielt i helsesektoren er det viktig å skape trygge og tilrettelagte bygninger og miljøer. Blant referanseprosjektene ABB har for helsebygg, er det private sykehuset Calvary Adelaide Hospital i South Australia. Her er det installert mer enn 1 200 KNX-enheter. 

– Teknologi, design og samarbeid gir trygghet og bærekraftig. Dette kan bidra til at verden når en CO2-nøytral fremtid raskere, sier Uwe Laundenklos, Executive Vice President for salg og marked i Europa, Canada og franskspråklige Afrika.  

Fagreise som vanlig

Også i år gjennomførte Elmagasinet en fagreise til Light+Building. Denne gangen var 30 deltakere med på opplegget. 

– I år var programmet begrenset, uten båttur og fellesmiddag som vi vanligvis har. Vi snakket også med en del andre norske besøkende som reiste for seg selv, sier salgssjef Svein Arnesen i Elmagasinet. 

– Messen i år var mindre enn før. To av de største hallene var stengt, samtidig som flere av de store ­produsentene manglet. Også norske utstillere var hjemme. Jeg registrerte kun to på messen.  

Arnesen tror grunnen til færre besøkende og utstillere, er at det fortsatt er en del usikkerhet rundt koronapandemien.  

– At messen ble flyttet til høsten kan også ha spilt inn. Eliaden, som ble arrangert før sommerferien i år, var den mest besøkte på 14 år.  

– Dato for neste Light+Building er i mars 2024. Da blir det en tradisjonell fagreise, med blant annet båttur på Rhinen og felles middag. 

Les mer om følgende emner: