Trenger flere fagfolk
– Med bra trykk i markedet trenger vi flere fagfolk. Vi kan ansette fem nye elektrikere på dagen, sier daglig leder Terje Nilsen i Elumni Elektro i Harstad.
- Det er ikke mangel på oppdrag. Vi kan ansette fem nye elektrikere på dagen. Problemet er mangel på fagfolk, sier daglig leder Terje Nilsen i Elumni Elektro i Harstad
Spiren til det som ble Elumni startet i 1996, da han var blant kollegene som overtok familieselskapet Arne H. Johansen. Navnet beholdt de til 2019, da virksomheten flyttet til nytt hovedkontor. Med 23 ansatte fikk selskapet i fjor en omsetning på 63 millioner kroner.
– Vårt viktigste satsingsområde er store prosjekter. Dessuten utfører vi en del mindre oppdrag, og har en liten avdeling for service-elektro. Blant de store prosjektene vi holder på med er Sjøkanten senter. Her har vi på meste hatt 12 elektrikere i arbeid. Noen av dem er innleide. Dette oppdraget skal vi være ferdig med i høst, sier Nilsen.
– Rammeavtaler er et annet viktig marked, der spesielt Forsvarsbygg er en viktig kunde. Her har vi nettopp inngått en femårig avtale. For Forsvarsbygg-prosjekter som krever sikkerhetsklarering, har Elumni en stor fordel. Vi har mange ansatte som er klarert, og som er spesialister på slike oppdrag. Her må alt virkelig gjøres helt riktig. Siden det tar seks-tolv måneder å få klarering, er det ikke mange som konkurrerer om disse prosjektene.
Fra brannskole og forsvar til fiskebruk
– Hvordan vurderer dere markedsutviklingen?
– I Hålogaland-området er det noe varierende. Det vil trolig være litt stillere i Lofoten og Vesterålen. Alpin-VM i Narvik i 2029 vil nok gi et oppsving. I Harstad skal det de neste årene bygges både skoler og helsebygg.
– Dessuten skal Forsvaret øke virksomheten sin i området, blant annet med en betydelig utbygging på Evenes. Her regner vi med å få oppdrag fra Forsvarsbygg. Det blir også mye å gjøre når sistnevnte og Statsbygg setter i gang arbeidet med å bytte kvikksølvholdige lysarmaturer i eksisterende bygg med LED-armaturer.
– Av andre store prosjekter er Brann- og redningsskolen på Fjelldal, der vi sluttførte vår kontrakt på rundt 40 millioner kroner våren 2024. Her kommer det sikkert flere oppdrag, blant annet med bygging av hybler.
– Fiskebruk er et annet satsingsområde. I begynnelsen av 2025 starter vi installasjonene på et smoltanlegg i Lofoten. Dette er en kontrakt på rundt 26 millioner kroner.
– Byggingen av den nye Hålogalandsveien, som startet i august 2023, får stor betydning for markedsutviklingen. Dette er Nord-Norges største veiprosjekt. Veien skal knytte sammen Lofoten, Vesterålen, Ofoten og Harstad. Av 82 kilometer vei skal 27 kilometer gå gjennom nye tunneler. Når infrastrukturen er på plass, tør flere å satse. Der store offentlige aktører satser, drypper det også på privatmarkedet.
Mangel på fagfolk
– Det er ikke mangel på oppdrag. Som nevnt kunne vi ansatt fem nye elektrikere på dagen. Problemet er mangel på fagfolk. Her er det viktig å rekruttere lærlinger.
– For tiden har vi seks lærlinger. To startet i august i år, mens én skal ta fagprøven på nyåret 2025. Målsettingen er alltid å ha fire-seks lærlinger. Her er det kamp om de ti-tolv elevene fra Harstad videregående skole som hvert år ønsker læreplass. I kontakten med skolene oppfordrer vi elevene til å ta fagbrev før de eventuelt tar videreutdanning. Dette er et verdifullt dokument å ha med seg. Vi har læreplass til alle kvalifiserte søkere som ønsker det.
– Det blir nok et press på lønningene når det er konkurranse om fagfolkene. Også her må vi være oppdatert. Samtidig ønsker vi ikke å bidra til en lønnsgallopp.
For få kvinner
– Hvordan er kvinneandelen?
– Dessverre har vi ingen kvinnelige ansatte. Heller ikke lærlinger. Det er trist. Vi vil svært gjerne ha dem. Det er for få jenter som satser på elektro. Av de ti-tolv som søker læreplass hvert år, er det kanskje én kvinne.
– Jeg er styreleder i opplæringskontoret, som arbeider med disse utfordringene. Kvinner er viktig for å øke rekrutteringsgrunnlaget. Vi oppfordrer dem til å søke elektrofag.
– Samtidig er vi opptatt av å tilrettelegge for kvinnelige ansatte, blant annet med tanke på holdninger og språk. Det kan være nokså tøft å være eneste jente i et mannsdominert miljø.
– Vi søker hele tiden etter folk, og jobber for å være en attraktiv arbeidsgiver. Med bevisste potensielle søkere gjelder det å ha et godt rykte.