Trøndelag med Norges første kommersielle nettbatteri 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Trøndelag med Norges første kommersielle nettbatteri 

Tensio, som sørger for strøm til 250 000 kunder i Trøndelag, er først i Norge med å ta i bruk et nytt virkemiddel for nettbransjen. Med å leie batterier fra Eidsiva sin nye kommersielle tjeneste Peak Shaper, installeres store batterier i nettstrukturen.

Olje- og energiminister Terje Aasland sjekker nettbatteriet på Jule industriområde i Lierne kommune i Trøndelag

På denne måten kan nytt forbruk koples raskt på. 

– Å få mer kapasitet ut av strømnettet, uten å bygge mer infrastruktur, tjener hele samfunnet på. Sammen med Eidsiva og Peak Shaper skal vi teste og videreutvikle batteriene, sier Rune Paulsen, leder for Nettutvikling og Nettstrategi i Tensio. 

Batteriet, som har en installert effekt på rundt 1 MW, er plassert i nærheten av Jule industriområde i Lierne kommune i Trøndelag. Her trengs det mer energi. Piloten er en del av IDE, et storskala demonstrasjonsprosjekt, delfinansiert av Enova. 

Olje- og energiminister Terje Aasland sier at store batterier kan legge til rette for kraftkrevende næringer i deler av strømnettet som ikke har nok kapasitet.  

– Dette er en fremtidsløsning som gir bedre utnyttelse av strømnettet, raskere påkobling og kan spare samfunnet for betydelige investeringskostnader.  

Alternativ

Konsernsjef Øistein Andresen i Eidsiva sier at dette er en av de største batteriinstallasjonene i det norske strømnettet.  

– Vi tror dette kan bli et billigere alternativ til nettutbygging. 

Les mer om følgende emner: