Tverrfaglige samlinger for lærlinger
– Vi har gjennomført tverrfaglige lærlingesamlinger i Trondheim, Drammen og på Hamar. Dette skal være en sosial arena, der denne gruppen kan bli bedre kjent på tvers av fag for å skape et godt samhold. Dessuten ønsker vi å øke kunnskapen deres om alt fra kosthold, søvn og økonomi, til faglig input på områder som byggautomasjon og HMS på byggeplassen, sier Hans-Petter Faaness, fagleder på rør i GK.
GK har gjennomført tverrfaglige lærlingesamlinger i Trondheim, Drammen og på Hamar. I Trondheim deltok også konsernsjef Kim Robert Lisø
– På arrangementet i Trondheim deltok 73 lærlinger. Her snakket blant annet veileder Vegard Iversen i Ladeklinikken om kosthold, søvn og trening. Tema for Inge Five fra Ryddi var privatøkonomi og utfordringer med kredittgjeld.
– Dette er viktige faktorer for å ha det bra i hverdagen, og fungere godt i en fysisk jobb. Mange av lærlingene kommer rett fra skolebenken. Derfor er de nødvendigvis ikke så bevisste på sammenhengen mellom god fysisk og psykisk helse, trivsel og prestasjoner på jobb.
Det er første gang GK gjennomfører slike tverrfaglige samlinger. I Trondheim deltok også konsernsjef Kim Robert Lisø. Målsettingen er at treffene skal gjennomføres tre ganger i året.
Ventilasjonsteknikklærling Ruben Møller-Johansen, som var med på samlingen i Drammen, synes det var fint å bli bedre kjent med lærlinger i andre fag.
– Nå blir det mer naturlig å hilse ute på prosjektene.
Rekrutteringskanal
Faaness forteller at treffene er en del av en større og langsiktig satsing på lærlinger.
– Dette er det viktigste vi gjør for å rekruttere fagarbeidere. Innen 2035 vil Norge mangle 90 000 slike. Med nedgangen i bygg- og anleggsnæringen de siste to årene, er sjansen stor for at det om få år blir et stort etterslep av fagarbeidere. Her er det helt avgjørende at lærebedrifter tenker langsiktig og investerer i lærlinger, slik at de trives og blir værende i bransjen.
Lærlingeansvarlinge
– De siste årene har GK ansatt tre lærlingeansvarlige på rør, som skal gi lærlingene tettere oppfølging både på det faglige og mellommenneskelige plan. Her var Trondheim først ute. Dette har gitt resultater.
– Karakterene er blitt bedre, flere lærlinger søker seg til avdelingen og blir i selskapet etter endt læretid.
– I 2022 ble GK i Trondheim kåret til årets lærebedrift i fylkeskommunen for sitt arbeid med rørlærlinger. En av disse, Julie Forseth, vant i fjor høst NM.
Leder for rekruttering i GK, Linn Neergaard, opplyser at selskapet tar inn lærlinger på fagområdene elektro, automasjon, rør, ventilasjon og kulde.
– Hos oss får de samarbeide med dyktige håndverkere, og være med på alt fra store nye byggeprosjekter til mindre serviceoppdrag.
Variert arbeid
Emma Midtbøen synes noe av det mest spennende med å være elektrolærling i GK i Skien, er muligheten til å arbeide variert.
– Jeg får prøve meg på alt fra å montere nye LED-lys på rehabiliteringsprosjekter, til å installere solcelleanlegg. Dessuten får jeg være med å bestemme hvordan jeg skal legge opp arbeidsoppgavene mine. Med hyggelige kolleger trives jeg på jobben.