Utviklet biobatteri
I et laboratorium i Trondheim står en sølvfarget container, som lagrer sol- og vindkraft uten tradisjonell batteriteknologi.
Biobatteri kan blant annet brukes til å lagre energi fra solceller Foto: Laila Sandvold Macdonald
Gemini.no skriver at det er forskere tilknyttet ZEB-laboratoriet (Zero Emission Building) som har utviklet det enkle batteriet. Teknologien de bruker er basert på PCM, eller faseendringsmaterialer (materialer som oppfører seg ulikt i ulike faser, og lagrer varme når de er i flytende form) kombinert med varmepumper.
Batteriet på ZEB-laben inneholder tre tonn flytende biovoks, som går over til en krystall-lignende form når temperaturen går under 37 grader. Det finnes også andre typer biovoks med ulike smeltetemperaturer. Dette åpner for mange lignende bruksområder. Energikilden kan eksempelvis være strøm fra solceller, spillvarme fra en fabrikk, eller overskuddsenergi fra en vindturbin.
Batteriet i Trondheim lagrer strøm fra solceller, som blir overført til batteriet med varmepumper. Energien hentes ut med hjelp av vann.
Systemet ser ut til å virke godt. Teknologien har vært en del av oppvarmingssystemet i ZEB-laboratoriet i over ett år. Forskerne er i ferd med å etablere et selskap som skal ta teknologien ut i markedet. Flere industriselskaper er interessert. De første pilotbrukerne vil trolig få systemet installert i 2023-2024.