Utviklet produkt bransjen har ventet på
Elinstallatør og gründer Raymond Klingan fra Narvik vil løse problemet med lekkasjer ved gjennomføringer i eksisterende bygg. Produktet kommer på markedet i september i år.
TETT. Med stadig strengere krav i TEK, tror gründer Raymond Klingan i Insu El Tech at de treffer svært godt med Insu Plug. Selskapet har også utviklet et spesialverktøy for å føre pluggen inn i veggen
Enkelt fortalt er løsningen en ekspanderende plugg, som tetter rundt kabler og rør i vegger.
Klingan er gründer av selskapet Insu El Tech, som har utviklet produktet etter hans idé. Pluggen har fått navnet Insu Plug. Selskapet har også utviklet et spesialverktøy for å føre den inn i veggen.
Løser velkjent problem
– Det er en velkjent utfordring i elektro- og byggebransjen at fukt og luft lekker inn i konstruksjonen gjennom utette gjennomføringer i ytterveggen, som forårsaker bygningsskader. Slike bygg er også mindre energieffektive. I årevis er problemet diskutert på mange arenaer. Vår plugg eliminerer dette.
– Jeg har arbeidet i elektrobransjen siden jeg startet som lærling i 1998. Derfor kjenner jeg godt problemstillingen, sier Klingan, som opplyser at også Bård Sommerseth, Håvard Lillebo og Ole Petter Fjellstad er medeiere i selskapet.
– Hvordan virker pluggen?
– Sammen med kabel eller rør føres den gjennom veggen med det nevnte spesialverktøyet. Inne i veggen ekspanderer pluggen raskt, slik at gjennomføringen blir tett og sikker.
– Har det vært vanskelig å utvikle produktet?
– Det er mange små detaljer som skal på plass. Dessuten må det testes. Prosessen fra idé til ferdig produkt har tatt rundt fem år.
Godt mottatt på Eliaden
Klingan fikk god respons da han presentere prototypen på Eliaden i år.
– Vi fikk et klart inntrykk av at dette er et etterlengtet produkt.
– Planen er også en internasjonal lansering. På Eliaden fikk vi kontakt med en tysk grossist, som skal teste pluggen.
– Vi har dessuten patentert og skal utvikle løsninger for fiber, elbillading og en brannplugg. Også dette er etterspurt.
– Hvor blir pluggen produsert?
– Spesialverktøyet blir produsert i Porsgrunn. Siden det ikke finnes produksjonslinjer for pluggen i Norge, blir den laget i Asia. På lengre sikt håper vi på produksjon i Norge.
Treffer godt
Klingan forteller at etableringen av selskapet og utviklingen av produktet har skjedd i tillegg til elinstallatør-jobben.
– Selv om vi har fått støtte fra Innovasjon Norge, har det vært mye jobb og egeninnsats. På eiersiden er det erfarne gründere og investorer. Dette kunne jeg ikke gjort hjemme i garasjen.
– Med tanke på stadig strengere krav i TEK, tror jeg vi treffer svært godt med produktet. Det er oftest byggeiere som får utbedringskostnadene etter utette gjennomføringer. Mange huseiere har nok også betalt ekstra høye strømregninger fordi boligene ikke er så energieffektive som det burde være. Pluggen vår løser dette.
– Klingan sier at det kan bli aktuelt å bli Nelfo-medlem. Som elinstallatør arbeider jeg i et slikt selskap. Jeg kjenner organisasjonen, og kan se en plass der for et utviklingsselskap som oss.