Vekst i en vanskelig tid
– Med prosjekter som Harstad Helsehus på 13 200 m2, og Arena Larsneset på drøyt 40 000 m2 har vi nok å gjøre. Dessuten er det økede interesse for solcelller, sier daglig leder Arild Albrigtsen i Harstad Elektro med 70 ansatte.
Harstad Elektro vokser ut at lokalene sine. Selskapet vurderer å leie eller kjøpe nye lokalerFoto: Harstad Elektro
– Vi satser på industri, bolig og service, sikkerhet, automasjon og maritim virksomhet. Slik har det ikke alltid vært. Fra starten i 1975 var det kun skipselektro, som varte i 20 år.
– I dag arbeider ti elektrikere med dette. Rundt 75 prosent av omsetningen er industrirelalitert, inkludert offentlige bygg. Vi har gått fra 90 prosent skipselektro i 1975 til 90 prosent landbasert virksomhet i 2024.
– Siden vi er fullbooket i hvert fall ut 2025, må vi takke nei til en del oppdrag. I nærområdet vårt er flere store prosjekter i gang. Dessuten kommer det ny skole, nytt helsehus og flere kontorbygg. Samtidig skal Forsvaret øke virksomheten både på sjø og land. Det skjer mye på Evenes flyplass. I tillegg vokser oppdrettsnæringen. Dette er milliardprosjekter, der elektrokontraktene ofte er på 100-150 millioner kroner.
Ikke kraftig brems
– Merker dere ikke bremsen i byggebransjen?
– Mindre selskaper som kun satser på nyboligmarkedet, merker den nok. Her som ellers i landet er igangsettingen av slike prosjekter utsatt. Siden vi satser på flere områder, merkes det ikke like mye for oss.
– Er det god tilgang på fagfolk?
– Å få tak i norske elektrikere er nesten umulig. Vi er i prosess med to utenlandske elektrikere, som blant annet må ta språkopplæring før de kan starte hos oss.
– Som lærebedrift har alltid 12-15 lærlinger. Hvert år vi tar inn fire-fem. Vi har også fire voksenlærlinger. Denne ordningen fungerer meget bra. Voksenlærlingene har jobberfaring fra andre yrker, og er svært godt motiverte for jobben.
– Har dere kvinnelige elektrikere?
– Vi har hatt det. Ingen av dem har blitt hos oss. De fortsetter ofte direkte på ingeniørstudier, eller går til andre jobber. Det er synd. Selskapet hadde trengt et miljø med flere kvinner. Selv om det er god tilgang på lærlinger, er det svært få jenter som velger elektro.
Ukraina og Midtøsten gir usikkerhet
– Hvordan ser dere på markedsutviklingen de neste årene?
– Den største usikkerheten er hva som skjer i Ukraina og Midtøsten. Forutsatt at situasjonen i Norge blir som i dag, skal vi ha jobb til alle ansatte de neste fem årene.
– Vil selskapet vokse i denne perioden?
– På litt sikt trenger vi flere ansatte. Både elektrikere og ingeniører. Det blir stadig mer jobb for oss. Før vi utvider, må vi få større plass. Vi vurderer å leie eller kjøpe nye lokaler.
– Hva med nye markedsområder?
– Vi fortsetter satsingen på dagens områder. Samtidig begynner solcellemarkedet å røre på seg. Vi har like mange soltimer i vårt område som i Sahara. Neste år kommer det krav om at alle offentlige nybygg skal ha solceller. Dette vil gjøre markedet enda mer interessant.
Tar ansatte med på tur
Albrigsten forteller at selskapet deltar på arrangementer som Teknlogikonferansen til NHO Elektro og Eliaden.
– På førstnevnte pleier vi å være ti, mens 30 besøkte Eliaden i år.
– Her blir de blant annet oppdatert på teknologiutviklingen i bransjen, og får være sammen sosialt. Av og til er det bra å komme seg ut av jobbhverdagen.
Breeam-sertifisert helsehus
Albrigtsen forteller at selskapet har fått en elektrokontrakt på Harstad Helsehus, der mange av kommunen sine helse- og omsorgstjenester skal samles under ett tak. Dette er Harstad kommune sin hittil største investering.
– Bygget er på 13 200 m2, fordelt på fem etasjer pluss tekniske rom på taket. Her blir det klinisk avdeling, legesenter, lærings- og mestringssenter, hovedbase for hjemmetjenesten, helsestasjon, kommunepsykologer, kontorer for brukerorganisasjoner og fasiliteter for studenter. Helsehuset skal fungere som beredskapsbygg for kommunen ved krisesituasjoner, og miljøsertifiseres i henhold til Breeam-Nor Good.
– Bygget har to strømforsyninger. En på 1 200 A/400 V til selve helsehuset, og en på 350 A/400 V til elbillading. Samtidig skal hele strømforsyningen til bygget sikres med et reservekraftanlegg og UPS på 100 kVA.
Bolig, næring og parkering
– Et annet stort prosjekt for oss er Arena Larsneset på drøyt 40 000 m2, som gjelder både boliger, næringsareal og parkering. 33 400 m2 er hittil bygget. Resten skal fordeles på tre boligblokker. På taket er det et parkanlegg, med drivhus, lekeplass og opplyste gangveier. Langs sjøsiden av prosjektet har Harstad Havn bygget ny cruisehavn.
– Nærings- og boligdelen har et traforom med to trafoer på 1 250 kVA/400 V, mens Harstad Havn har et eget traforom med en trafo på 2 000 kVA/400 V.
– Kaianlegget består av lysanlegg, 230 V og 400 V landstrøm, og fremtidig større ladeanlegg på 440 V-690 V.
– Hovedtavlene for næring og bolig er hver på 1 600 A, mens hovedtavlen for kaianlegget er på 2 600 A.
– På det meste hadde vi 30 elektrikere og lærlinger i arbeid på prosjektet.