Venter kraftig vekst i solcellemarkedet

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Venter kraftig vekst i solcellemarkedet

Norconsult fastslår at med energikrisen i Europa er det lite som tyder på at solenergimarkedet skal bremse.

Strømkrisen har for alvor fått fart på solkraftmarkedet Foto: Norconsult

Også i Norge har rekordhøye strømpriser ført til en kraftig økning.

Tall fra NVE viser at ved utgangen av 2021 var den samlede installerte effekten ved norske solcelleanlegg på 0,186 GWp. Til sammenligning installerte svenskene 0,5 GWp. Danskene er oppe på 1,2 GWp.

Solcelleanlegg på tak blir standard

– Det ble bygget mer effekt med solenergi i løpet av første halvår i år enn i hele 2021, sier Mari Lauglo, leder for solenergi og lagring i Norconsult.

– Norges største solcelleanlegg i 2016 vil knapt komme med på topp ti-listen. Dette viser at kapasiteten på de største anleggene har endret seg kraftig, og at evnen og kompetansen til å levere solkraftverk er på et helt annet nivå i dag.

– Med en installert effekt på 4 241 kWp er anlegget til Asko Øst i Vestby størst. Deretter kommer Coop Hovedlager på Gardermoen med 3 703 kWp. Asko har halvparten av anleggene på topp ti-listen, som nesten kun er lagerbygninger.

– Om fem år tror vi solcelleinstallasjoner på tak er standard. Selv de beste fasadearealene vil bli brukt til strømproduksjon. Samtidig som de store, bakkemonterte solkraftverkene vil dukke opp.

Morten Gleditsch, leder av avdelingen Solkraft i Norconsult, sier at markedet og bransjen har lært mye og blitt mer profesjonell.

– Det kanskje viktigste er at bevisstheten rundt bruk av solenergi har økt betydelig. Vi opplever stadig oftere at solcelleanlegg blir sett på som en like selvfølgelig del av nybygg og rehabilitering som mer tradisjonelle energitiltak.

Les mer om følgende emner: