Verdens første autonome containerskip

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Verdens første autonome containerskip

Yara Birkeland, som er verdens første elektriske selvkjørende containerskip, la sin første tur til Oslo havn. Her koblet det seg til landstrømanlegget.

Verdens første autonome containerskip, Yara Birkeland, koblet til landstrømanlegget på Revier i Oslo havn Foto: Siv Ellen Omland

Her koblet det seg til landstrømanlegget. Det utslippsfrie skipet skal frakte mineralgjødsel fra Yara-fabrikken i Porsgrunn til Brevik. 

– Jeg er stolt over at skipet kom til oss først. Utslippsfrie fartøy krever god utbygd ladeinfrastruktur i havnene. Maritim næring og havnene er avhengige av hverandre for å gå over til mer grønn skipsfart. Sammen må vi også vurdere mulighetene for andre utslippsvennlige energiløsninger, sier havnedirektør Ingvar M. Mathisen i Oslo Havn. 

Statsminister Jonas Gahr Støre var imponert over skipet han ønsket velkommen til Oslo havn. 

– Jeg er stolt over både aktørene som har spilt på lag og det offentlige virkemiddel­apparatet. Med dette skipet blir veitrafikken og luftforurensingen redusert, samtidig som gods flyttes fra vei til sjø. Regjeringen skal være fremoverlent for at havnasjonen Norge skal være i front på ny teknologi. Målsettingen er null utslipp. 

Yara Birkeland skal erstatte 40 000 turer med dieseldrevne lastebiler i året. Skipet, som settes i trafikk i år, starter på en toårs uttesting mot autonomi for å bli selvkjørende og sertifisert som et autonomt hel­elektrisk container­fartøy. 

Det er Kongsberg gruppen som har utviklet og levert løsningene som er installert på Yara Birkeland. 

Enova har bevilget inntil 133,5 millioner kroner til byggingen av skipet. 

Les mer om følgende emner: