Verdens nordligste boseting får mobildekning

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Verdens nordligste boseting får mobildekning

Ny-Ålesund, verdens nordligste bosetting, er koblet til Telenor sitt mobilnett. Stedet, som ligger på 79 grader nord og 1 111 kilometer fra Nordpolen, ble etablert for å drive gruvedrift.

Mobildekningen i Ny-Ålesund skal først og fremst øke samfunnssikkerheten på stedet

I dag er det forskning som gjelder. Forskere fra mer enn ti land er knyttet til forskningsstasjonen.

Leder i Telenor Svalbard, Christian Skottun, fremhever at godt samarbeid med blant andre Kings Bay og Norsk Polarinstitutt har resultert i etableringen av mobildekningen.

– Mobilnettet gir økt sikkerhet og beredskap, og nye muligheter for forskning og miljøovervåking i Kongsfjorden-området. Dette gjelder også tilgang til tjenester som BankID og tofaktor-autentisering.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor forteller at de startet samtaler med Kings Bay om prosjektet i 2001.

– Det er mange årsaker til at de bofaste i Ny-Ålesund får mobildekning først nå. Det er kostbart å få dekning her. Like viktig har det vært å ta hensyn til at sensitivt måleutstyr ikke utsettes for radioforstyrrelser. En konsekvens av dette er at det i Ny-Ålesund ikke er tillatt å bruke Wifi og Bluetooth. Med mobildekning sørger vi for at alle ved ankomst får tekstmelding om at de må slå av dette på alt utstyr de har med seg.

Kings Bay stiller arealer til disposisjon for plassering, og leverer krafttilførsel og lokal fibertilkobling. Telenor tar kostnadene for radioutstyr, antenner og samband til og fra Ny-Ålesund.

Les mer om følgende emner: