Verdens nordligste miljøstasjon
– Den nye miljøstasjonen på 3 400 m2 på Svalbard er annerledes og tilpasset fremtidens miljøvennlige løsninger for avfallshåndtering. Dette er en av de største elektrokontraktene vi har hatt på øya, sier elinstallatør Joakim Dahl i Assemblin.
SOLENERGI. Den nye miljøstasjonen på 3 400 m2 på Svalbard bruker solenergi i driften Foto: Joakim Dahl, Assemblin
– Verdens nordligste miljøstasjon er plassert i nærheten av Svalbard Lufthavn i et tøft arktisk miljø, med polarvind og til tider særdeles krevende forhold.
– I anbudet måtte vi ta høyde for at det er isbjørn i området, og gjøre tiltak som eksempelvis vaktrunder og avskjerming for å hindre at de kunne komme helt inn på byggeplassen.
– Alt teknisk arbeid var ferdig i mars i år. Om kort tid blir miljøstasjonen satt i drift. På det meste har 13 ansatte vært i sving på bygget.
Kvalitetsløsninger
– Med tanke på at anlegget skal fungere i mange år i et tøft arktisk miljø, har vi installert kvalitetsløsninger. Skulle noe gå galt er det lang leveringstid på reservedeler. Vi har blant annet installert UPS- og nødlyssystem, effektbrytere og jordfeilautomater fra Eaton. UPS-løsningen, som sikrer at anlegget har strøm ved strømbrudd, kan drifte stasjonen i rundt en time.
Energi fra midnattssolen
Dahl opplyser at det er installert 68 solcellepaneler, med en effekt på 22 kilowatt.
– I perioden mars-mai i år produserte anlegget 4,2 megawatt. Det betyr at ti prosent av energibehovet til stasjonen er dekket av solstrøm.
– Skepsisen til solcelleanlegg på Svalbard har snudd i takt med at solcellene er blitt mer effektive. Selv om vi har polarnetter uten sol, er det en periode på ti uker der solen skinner hele døgnet. Dessuten er det kalde klimaet ideelt for effektiv produksjon av solenergi.
Skal være i front
– Både Assemblin og Hurtigruta bruker solceller, vindmøller og batteriteknologi i sine bygg som lagrer og styrer fornybar energi. Dette er eksempler på at det blir testet og brukt nye energiløsninger på Svalbard. Vi ønsker å være i front av denne utviklingen. Kombinasjonen av fornybar energiproduksjon med lagringsteknologi fra Eaton kan bli viktige bidrag for å gjøre øya enda grønnere.
Det er entreprenørselskapet Consto som har hatt totalentreprisen på miljøstasjonen på 155 millioner kroner. Assemblin har utført elektro- og rørentreprisen. Eier er Longyearbyen lokalstyre.