Verdens usynlige klimaløsning

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Verdens usynlige klimaløsning

– 1. juli i år ble EU sitt Ecodesign-regulativ 2019/1781 for lavspenningsmotorer og frekvensomformere innført. Det åpner for redusert energiforbruk. Slike løsninger er sentrale i verdens usynlige klimaløsning, sier Morten Wierød, leder for ABB Motion.

Morten Wierød i ABB Motion

- 1. juli i år ble EU sitt Ecodesign-regulativ 2019/1781 for lavspenningsmotorer og frekvensomformere innført. Det åpner for redusert energiforbruk. Slike løsninger er sentrale i verdens usynlige klimaløsning, sier Morten Wierød, leder for ABB Motion.

– Selv om elektriske motorer bruker omtrent 45 prosent av den globale strømmen, blir de i liten grad lagt merke til. Problemet er at altfor mange slike systemer er ineffektive. Derfor arbeider vi for å øke bevisstheten om hvor mye energieffektive motorer og frekvensomformere kan spare. Våre løsninger overgår gjeldende regulatoriske krav.
Dette gjelder også de som er planlagt når Ecodesign-regulativet utvides i 2023.

300 millioner motorløsninger

– Motorer og frekvensomformere er blant annet nødvendig for å sikre rent vann til hjemmet, at togene går, i bygg og anlegg og matproduksjon. Globalt er det installert mer enn 300 millioner motorer, drivsystemer og delsystemer.

– Elektriske motorer bruker og styrer elektromagnetiske felt for å skape bevegelsen som får den til å rotere. Frekvensomformere har elektronikk som brukes sammen med programvare for å skape riktig hastighet og dreiemomentet for å kontrollere motoren. Dette er en mye mer effektiv metode enn den tidligere, vanlige bruken av bremser for å kontrollere hastigheten. Dette kan spare 25-40 prosent av energiforbruket.

– Energinivå IE3 (International Efficiency) ble innført 1. juli i år. Neste nivå, IE4, innføres i 2023. ABB har motor- og frekvensomformerløsninger som også oppfyller neste trinn, IE5, det hittil høyeste effektivitetsnivået.

198 terawattimer

– I fjor reduserte ABB sine høyeffektive motorer og frekvensomformere energiforbruket med 198 terawattimer. Dette er mer enn tre ganger det årlige forbruket i Sveits. Innen 2023 vil vi hjelpe våre kunder med å spare ytterligere 78 terawattimer per år, som er mer enn det årlige kraftforbruket i Chile.

– Vi tror industriell energieffektivitet er den største muligheten til å løse klimaendringene. Med høyeffektive motorer og frekvensomformere som driver det meste av den kritiske prosessen, kan verden holdes i gang samtidig som det spares energi hver dag.

Les mer om følgende emner: