Vil bygge Norges første sirkulære nabolag

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Vil bygge Norges første sirkulære nabolag

Med nabolaget Ellingsrudgrenda har Höegh Eiendom, Stil Invest og Snøhetta høye ambisjoner for byutviklingen i Ski i Nordre Follo kommune utenfor Oslo.

BYGGER FOR 6 000. Höegh Eiendom, Stil Invest og Snøhetta har høye miljøambisjoner med Ellingsrudgrenda, som kan få plass til 6 000 mennesker. De tre selskapene tror dette blir det mest spennende bydelutviklingsprosjektet i østlands-området

– Dette kan bli det mest spennende bydelutviklingsprosjektet i østlands-området. Målsettingen er å bygge et mangfoldig og sirkulært nabolag, der familier i ulike livsfaser kan leve sammen med nærhet til arbeid, skole, skog og grøntområder. En ny bydel som kan skape anerkjennelse og stolthet. Også for nye generasjoner, sier Karl Erik Navestad, områdedirektør for Ski i Höegh Eiendom. 

Ski er utpekt som ny regionby, og et av de sentrale vekstområdene rundt Oslo. Åpningen av Follobanen i desember i år markerer starten på en ny tid for Nordre Follo kommune. Med fremtidens krav til bærekraft som rettesnor, skal Ski utvikles for en betydelig befolkningsvekst. 

Potensial for 6 000 mennesker

Arbeidet med den nye bydelen startet for elleve år siden. For å møte befolkningsveksten på en bærekraftig måte har Höegh Eiendom, Stil Invest og Snøhetta sett med nye øyne på hvordan denne bydelen kan utformes. 

Får prosjektet grønt lys til videre planlegging, er det snakk om 700 småhus og 1 200 leiligheter. I teorien har Ellingsrudgrenda plass til 6 000 mennesker. 

Forbildeprosjekt

– Både miljø og natur trenger slike ambisiøse forbildeprosjekter. Når vi skal bygge Norges første sirkulære bydel, er det egentlig ikke noe nytt. For 100 år siden var nordmenn nøysomme og gode på ombruk. På vegne av de som kommer etter oss må vi ta tilbake denne mentaliteten. Dette må også påvirke hvordan nye bydeler blir planlagt og bygd, sier Tonje Frydenlund, prosjektdirektør for Norden og landskaps­arkitekt i Snøhetta. 

– Vi skal gjenbruke så mye som mulig fra dagens industriområde, og skape et levende nabolag med ulike boformer og tilbud. Det blir blant annet dyrking av mat i en felles hage, samtidig som nærheten til skogen skal brukes som et eget rekreasjonsområde. 

Les mer om følgende emner: