Vil digitalisere elektrobransjen

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Vil digitalisere elektrobransjen

– Å digitalisere elektrobransjen er nødvendig for å håndtere klimakrisen og elektrifiseringsbølgen som kommer med full kraft. Her skal vi ligge i front. Med base på Moelv og Stange leverer vi smarte løsninger for strømkontroll, -overvåking og -distribusjon, sier daglig leder Thomas Schumann Østgaard i Satema-Skaaret.

ENERGIEFFEKTIVISERING. Frode Laksy (t.v.), ansvarlig for sertifisering av tavlebyggere i Schneider Electric, og daglig leder Thomas Schumann Østgaard i Satema-Skaaret samarbeider om energieffektivisering

– Som EcoXpert-partner med Schneider Electric bygger vi opp vår digitalkompetanse. Her får vi til gang til de mest innovative energi­effektiviseringsløsningene på markedet, samtidig som våre ansatte får opplæring.  

Sterkere sammen

Sammen med daglig leder Ronny Gleditsch i tavlebyggerselskapet Skaaret fastslår Schumann Østgaard at samfunnet blir stadig mer opptatt av å spare energi.  

– Her er elektrifisering og energieffektivisering lavthengende frukter. På dette området skal vi være raske med å utvikle vår kompetanse. Det er ingen tid å miste.  

EcoXpert-partnerskapet ble kunngjort på Innovation Day tidligere i høst, da Schneider Electric også åpnet sitt nye visningssenter ”Innovation Hub”.  

– Vi gleder oss til å samarbeide med så engasjerte selskaper som Satema-Skaaret. Her bidrar vi gjerne med kompetanse, sier Frode Laksy, Product Application Engineer Smart Panels & IoT i Schneider Electric. 

Bærekraft er business

Gleditsch fastslår at for å kutte strømkostnader og drive forebyggende vedlikehold for å unngå nedetid, krever markedet fremtidsrettede systemer.  

– Sammenlignet med tradisjonelle løsninger kan et digitalisert anlegg redusere driftsutgiftene med inntil 30-50 prosent. At et anlegg stopper kan få katastrofale konsekvenser. For oss betyr bærekraft først og fremst billigere og enklere drift av alle typer anlegg. 

– Infrastruktur, spesielt renseanlegg, er et viktig marked for oss. Det samme gjelder fiskeoppdrett. Akvakulturanlegg på land er veldig energikrevende. Vann, som pumpes opp fra bekker og fjorder og resirkuleres hele tiden. Det flyttes fra fiskekar til fiskekar med elektrisk styrte pumper. For å sikre optimal fiskevelferd og unngå fiskedød, skal de fungere døgnet rundt uten pause. Slike anlegg krever smarte digitale energiløsninger. 

Verdens grønneste møbelfabrikk

– Sammen med elinstallatøren Minel Elverum er vi i gang med å levere smarte energidistribusjonsløsninger til The Plus, som er Vestre sin møbelfabrikk på Magnor i Eidskog kommune. Den blir verdens grønneste møbel­fabrikk. 

– Dette er den største investeringen i norsk møbelindustri på flere tiår. Fabrikken blir sannsynligvis verdens første i sitt slag som får miljøklassifisering Breeam Outstanding. Den blir et globalt utstillingsvindu for bærekraftig og høyeffektiv produksjon. 

– The Plus vil kun bruke en tiendedel av energien som tradisjonelle fabrikker i samme kategori vanligvis bruker. 

– Vi er superstolte av å bidra i prosjektet med et toppmoderne anlegg, med digitalløsninger fra Schneider Electric. The Plus er et bevis på at Norge tenker nytt, og er et foregangsland på energi- og ressurseffektivisering. 

OUTSTANDING MILJØSERTIFISERING. The Plus, Vestre sin møbelfabrikk på Magnor, blir sannsynlig den første i sitt slag i verden som får miljøklassifisering Breeam Outstanding. Her leverer elinstallatøren Minel Elverum og tavlebyggeren Skaaret smarte energidistribusjonsløsninger Illustrasjon: Vestre

Les mer om følgende emner: