Vil ha mer 3D-printing på byggeplassene

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Vil ha mer 3D-printing på byggeplassene

– Brukt riktig kan 3D-printing gjøre byggenæringen mer miljø­vennlig og lønnsom. Dessuten kan kvaliteten på byggene øke, sier seniorforsker Nathalie Labonnote i Sintef, som vil ha de største aktørene på banen.

GÅR FOR SENT. - 3d-printing an gjøre hele verdikjeden for byggenæringen digital. Her går utviklingen for sakte, sier seniorforsker Nathalie Labonnote i Sintef Illustrasjon: Shutterstock

– 3D-print fører arkitekter, ingeniører og materialforskere sammen. Dette har resultert i flere innovative løsninger. Eksempelvis har forskere ved universitetet i Nantes i Frankrike 3D-printet et bolighus uten rette vinkler. Dette er en ny metode for å unngå kuldebroer og redusere energitapet.  

– Et arkitektkontor i Amsterdam 3D-printet en hytte av et biobasert plastmateriale, som er mye mer bærekraftig enn tradisjonelle byggematerialer som betong, stål og tre.  

Spesialtilpassede løsninger

 – I tillegg til å bygge på nye måter, koster det ikke mer å få spesialtilpassede løsninger med 3D. Her kan kundene bestille akkurat de egenskapene de ønsker for bygget. 

– Til tross for dette går utviklingen sakte. Dette er bakgrunnen for at vi sammen med Obos og Construction City inviterer bransjen til en idékonkurranse. 

– Jeg tror mange kvier seg for å satse på 3D-print fordi investeringskostnadene er store i begynnelsen. Mange sitter nok på gjerdet, og venter på at noen andre skal ta det første steget. 

Må digitalisere byggeprosessen

– Byggenæringen mangler dessuten en god forretningsmodell for å digitalisere hele verdikjeden. Ingeniører og arkitekter arbeider i stor grad digitalt. Med 3D-print kan selve byggingen også bli digital. Først da får bransjen med seg hele digitaliseringsgevinsten. Jeg håper derfor at de største aktørene kommer på banen. Både som de som planlegger, detaljprosjekterer og bygger. 

Labonnote tror også at mindre startups utenfor byggebransjen har mye å bidra med. 

– De ser muligheter bransjen ikke ser selv. Derfor er det verdifullt å få innspill fra dem.

Les mer om følgende emner: