Vil ha mer fart på kunstig intelligens i Europa

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Vil ha mer fart på kunstig intelligens i Europa

Europa er bakpå i bruk og utvikling av kunstig intelligens (AI). Dette truer både sikkerhet og økonomisk velstand, skriver forskning.no.

Kunstig intelligens kan blant annet brukes til å overvåke livet i havet

Europaparlamentet har opprettet en komité, som skal utarbeide en utviklingsstrategi for kunstig intelligens i Europa. I en fersk rapport konkluderer de med at jumboplassen truer både økonomi, sikkerhet, overvåking og desinformasjon. På det sistnevnte området brukes det blant annet falske videoer i krigen mellom Russland og Ukraina. Alt produsert med AI.

Teknologien kan også brukes i overvåkingssystemer, som gjør det mulig å belønne ønsket atferd og straffe uønsket oppførsel. Slike løsninger er i bruk i Kina.

Morten Irgens, utviklingsdirektør ved Høyskolen Kristiania, sier at det ikke er nok at Europa forbyr uønsket teknologi.

– Den etiske veien videre er at Europa og Norge sørger for å lage AI-teknologien selv. Kunstig intelligens har mange positive sider. Maskiner kan utføre oppgaver mennesket ikke klarer selv. Eksempelvis å forutse hjerteinfarkt, eller overvåke livet i havet.

– Europeiske talenter på området flytter til USA. Sammenlignet med eksempelvis USA og Kina, er Europa og Norge lang bak. Om ikke Europa henter inn forspranget nå, vil de etiske standardene bli bestemt andre steder.

Les mer om følgende emner: