VR-briller og Elflix i hovedrollen
– Med en VR-løsning fra Elforlaget og vår nye kompetanseplattform Elflix i hovedrollene, er vi klare til å møte medlemsbedriftene på Eliaden. Dette følger vi opp med en rekke daglige kurs. Dessuten skal vi vise nye versjoner av Febdok og Eldata, sier standansvarlig Glenn Sundbakken i Nelfo.
PÅ PLASS I E-HALLEN. Etter en pause på fire år er Nelfo tilbake på Eliaden med en 30 meter lang stand i E-hallen
– Med løsningen Elforlaget har utviklet for fse-øvelser med VR-briller tror vi det blir kø på standen. Programmet, som er laget av spillutviklere, har øvelsesmodulene arbeid på ikke-strømsatt anlegg, arbeid nær strømsatt anlegg og arbeid på strømsatt anlegg (AUS). Dataspill er en opplæringsmåte spesielt yngre fagfolk er opptatte av. Det har vi merket når VR-brillene er vist på konferanser og messer. Mange vil prøve. Derfor tror vi at vi i år får besøk av rekordmange unge elektrikere.
– I februar i år lanserte vi vår nye heldigitale abonnementsbaserte opplæringsplattform Elflix, som er utviklet i samarbeid mellom Nelfo og nettkursleverandøren Videocation. Her får brukerne tilgang til mange Nelfo-kurs, og Videocation sin base på mer enn 200 kurs. Gjennom medlemskapet får Nelfo-bedriftene gratis tilgang til grunnivået.
– Vi legger opp til å presentere løsningen for de besøkende på standen. Med tanke på at brukerne kan se kursene så ofte de ønsker når det passer, et dette et svært brukervennlig konsept.
– 400 medlemsbedrifter har tatt i bruk Elflix. Vi håper noen av disse brukerne kommer innom for å slå av en prat om hva de synes om løsningen, og komme med innspill om forbedringer.
Knytte relasjoner
– Vi skal vise alt fra satsingen på solceller, batterier og elbillading, til forsikringsordninger, Nelfo Integrator og en ny versjon av strømulykkeappen.
– Etter en pause på fire år gleder vi oss til å være tilbake på Eliaden. De siste to årene har kommunikasjonen med medlemmene skjedd elektronisk. Derfor tror vi mange ønsker å møtes ansikt til ansikt for å diskutere problemstillinger og knytte relasjoner. Her er Eliaden en meget bra møteplass. Dette blir årets største og viktigste happening.
– Vi er på plass på den 30 meter lange standen i E-hallen for å svare på alle mulige spørsmål. Alle er velkommen til en hyggelig prat, der vi også byr på drikke og en liten matbit.
14 daglige kurs
Elisabeth Alvestad, som leder opplæringsaktivitetene i Nelfo, forteller at mange er på Eliaden for å få faglig påfyll.
– Dette følger vi opp med å kjøre 14 kurs hver dag, både i åpne og lukkede scener og seminarrom. Her er det noe for alle.
– Seminarene på 20 minutter om VR i fse-opplæringen, Febdok-versjon 7.0 og Elflix, som er gratis for medlemsbedriftene, blir gjennomført på den åpne scenen ved Nelfo-standen i E-hallen. Her er det ikke nødvendig med påmelding.
NEK 400:2022
– Sammen med NEK skal Nelfo også presentere nye NEK 400:2022. Dette er en blanding av foredrag og paneldebatt. Tema er blant annet forankring av N-leder, bruk av DC-brytere i solcelleanlegg, Schuko-kontakt for elbillading, verifikasjon av installasjoner, bruk av AFDD, landbruksinstallasjoner, energilagring, ladeklare bygg, lading av elbåter og varsling på overspenningsvern.
– Det to timer lange seminaret, som blir gjennomført på den lukkede scenen i C-hallen, er gratis for Nelfo-bedrifter. Her må deltakerne registrere seg.
Tommy Lundekvam, fagsjef lavspenning i NEK og sekretær for NK 30, forteller at blant nyhetene i NEK 400:2022 er «NEK 400-8-806 Batteri-installasjoner», som viser til de to nye standardene «NEK 485 Sikkerhet i batteri-installasjoner» og «NEK 486 Batteri-installasjoner».
– NEK 400:2022 har også en ny standard basert på krav i TEK17 om ladeklare bygg. «NEK 400-8-824 Ladeklare bygg» beskriver hvordan nye bygg skal være klargjort med føringsveier for lading av elbiler. Det er også viktig å merke seg «NEK 400-7-712 Strømforsyning med solcellesystemer» og «NEK 400-7-722 Elbillading».
– Dessuten er tolkning 11 om lokalproduksjon av strøm hos private brukere tatt inn i NEK 400.
Kurs på 40 minutter
Alvestad forteller at Nelfo også tilbyr kurs på 40 minutter om ladeklare bygg, elbillading, solcelleanlegg, batteriinstallasjoner og it-sikkerhet.
– Disse blir gjennomført i seminarrom 1 i E-hallen. Her må deltakerne både registrere seg, og betale en kursavgift.
– I seminarrom 2 i E-hallen kjører vi 40 minutter lange kurs om tips og triks i Febdok, strømulykker og lysbue-energi, nyheter og presiseringer i NEK 700:2020-serien, fjernmating med PoE og elektrotermografi. Også her må deltakerne registrere seg, og betale en kursavgift.